Jakovac
novosti
Pročitajte više o našim gastro prijedlozima i vrhunskim vinima koja ih prate.
24. siječnja 2022.
PREDSTAVLJANJE NA 17. VINSKOM DOGAĐAJU GODINE
10. i 11.12.2021. predstavili smo svoja vina u Beogradu na regionalnom vinskom događaju, 17. Beogradskom salonu vina.
Krajem prošle godine u hotelu Hyatt Regency 100 vinarija iz 14 zemalja svijeta ponudilo je posjetiteljima 600 odabranih vina za degustaciju. Na ovom vinskom događaju posjetitelji su mogli vina degustirati, usporediti i porazgovarati s vinarima uživo.
Iznimno nam je drago da smo svoja vina predstavili na ovako jednom velikom događaju, a prepoznatljivost u regiji potvrdili smo i novim suradnjama s regionalnim distributerima. Sama vina su doživjela veliko oduševljenje s obzirom da se radi o vinima koja su geografski vrlo blizu proizvedena i uzgojena. Neke od sorti vina su zastupljene u samoj regiji, a mi smo uz još neke hrvatske vinare pokazali da možemo kvalitetom konkurirati lokalnim proizvođačima. Sajam je organiziran u jednom od najkvalitetnijih termina u vinarskoj godini jer su prezentirana vina u najpotentnijoj zreloj i spremnoj fazi za tržište. Tu govorimo o svježim vinima iz 2020. godine i odležalim vinima iz prethodnih godina.
Na sajmu je bio velik uzorak domaćih i stranih vina pa smo tako kušali vina od lokalno proizvedenih sorti Grčke, Portugala i Gruzije. Ono što je bilo posebno zanimljivo su bile komercijalno nepoznate lokalne vinske sorte iz Grčke koje su odisale svježinom i kompleksnošću. Jako je zanimljivo da je jedna zemlja uspjela zadržati koncentraciju na lokalnim sortama i na njima graditi priču i kvalitetu, kao što je to napravila Grčka. Prepoznali smo se u sličnim pristupima jer i mi u našim vinogradarskim uvjetima pridajemo pažnju i njegujemo najzastupljeniju lokalnu vinsku sortu Graševinu. Graševina je na sajmu bila posebno prepoznata sorta i sve to nam daje vjetar u leđa da još kvalitetnije i odlučnije pristupimo njegovanju i prezentaciji ovog vina.
Ovakav jedan sajam uvelike pomaže u prepoznavanju različitih pristupa vođenju vinarskog posla i praćenju trendova u svijetu i regiji. Nadamo se da će hrvatska vina i dalje prisustvovati regionalnim, pa čak i svjetskim sajmovima vina, a da će naš doprinos u cijeloj toj priči biti prepoznat. Pozivamo sve one koji njeguju kult ispijanja vina da se odazovu što većem broju sajmova vina ili vinskih druženja koja su često prilika za upoznavanje i prepoznavanje novih vinskih priča.
24. siječnja 2022.
SEZONALNOST VINA
Konzumacija određenih vina može ovisiti o različitim faktorima kao što su namirnice koje se konzumiraju uz vino, doba dana u kojem se pije, temperatura, godišnje doba, prigoda i slično.
U zadnjem blogu opisali smo koja vina iz asortimana Jakovac najbolje odgovaraju određenim namirnicama, a u ovome posvetit ćemo se drugim faktorima koji mogu utjecati na odabir savršenog vina.
Kada pričamo o konzumaciji vina, vaš trenutni odabir može biti posve nasumičan i prema raspoloženju ili uvjetovan vanjskim faktorima kao doba dana ili temperatura. Činjenica je da neka vina jednostavno više volimo konzumirati primjerice zimi ili ljeti, po danu ili po noći i slično.
U daljnjem tekstu dotaknut ćemo se sezonalnosti vina i dati vam naše preporuke iz Jakovac asortimana.
PROLJETNA/LJETNA VINA
Rose vina
Vina primamljivih rozo-zlatnih nijansi, voćnog slatko-kiselkastog okusa, obogaćena aromama jagoda i malina, čest su i sasvim logičan ljetni izbor vinoljubaca. Zbog svoje lakoće pašu uz mnoga jela, a rashlađena i savršenog omjera slatkih i kiselih nota čine savršeno ljetno osvježenje. Iz našeg asortimana preporučamo vam Le Rose, rose vino zanosne roze boje i još zanosnijeg okusa.Sauvignon vina
Sauvignon vina karakterizira lagani herbalni, voćno-kiselkasti okus, a kao i rose vina, upravo to ih čini punim pogotkom za uživanje u toplijim mjesecima. Jakovac Sauvignon Blanc vino je laganog, osvježavajućeg okusa s aromama bazge i bijelog cvijeća koje će savršeno upotpuniti svaki sunčani, vrući dan.Graševina
Graševine su vina citrusnog, kiselijeg okusa s prevladavajućom notom jabuke. Ovisno o odležanosti, mogu poprimiti i slađe note. Kao pretežito svježa, kiselija vina, graševine su odličan izbor u toplijim mjesecima. Ako se odlučite osvježiti graševinom, svakako probajte graševinu iz Jakovac podruma, obogaćenu i notom odležanosti.JESENSKA/ZIMSKA VINA
Cabernet sauvignon vina
Jače, crno vino koje je pomalo očit izbor. Kao i s hranom, tako i s vinima zimi više naginjemo jačim, punijim, pikantnijim okusima. Cabernet sauvignon vina definitivno ispunjavaju te uvjete. Iz Jakovac asortimana svakako preporučamo La Diva vino, vrhunsku kupažu cabernet sauvignona i merlota koja opija svojim aromama čokolade, pržene kave i suhih bobica.Chardonnay
Chardonnay vina definitivno su pravi izbor za one vinoljupce koji uživaju u punijim, nešto težim bijelim vinima. Chardonnay zahtijeva posebno znanje i brigu vinara, no rezultat je vino punog, kompleksnog okusa. Chardonnay Mystique iz Jakovac asortimana odležava čak 10 mjeseci, a svojom dubokom aromom ugrijat će svaki vaš hladni dan.18. siječnja 2022.
FOOD AND WINE PAIRING
Jakovac vinarija nudi bogat izbor vrhunskih vina. U asortimanu nalazi se niz različitih sorti, a svaka od njih neupitno nudi specifičnost arome. Posebnost okusa vrhunskih Jakovac vina rezultat je savršenih položaja u erdutskom vinogorju.
Uživanje u vinu najčešće je popraćeno uživanjem u raznim specijalitetima, a kako bi vaše iskustvo druženja uz dobro vino i hranu bilo što ugodnije i ukusnije, u ovom blogu dat ćemo vam gastro prijedloge za svako od naših vrhunskih vina.
Krenimo od nekih općih pravila uparivanja vina s određenim namirnicama. Svaki iskusni gastronom rekao bi kako pravila nema, no za vinske entuzijaste- početnike nekoliko smjernica može uvelike pomoći dok ne razviju vlastiti istančani ukus i osjećaj za uparivanje vina s jelima.
Jedno od pravila bilo bi redoslijed posluživanja vina. Predlaže se kretanje s lakšim, svježijim vinima, a kako se predjela i jela izmjenjuju od lakših prema težima, taj redoslijed trebala bi pratiti i vina. Kao i svako pravilo, i ovo ima svoje iznimke. Vina se prvenstveno uparuju s određenim namirnicama, pa će tako namirnica koju poslužujete u predjelu imati utjecaj i na odabir vina.
Kako bi vam olakšali uživanje u našim vrhunskim vinima, u nastavku slijede prijedlozi jela za svako vino iz asortimana Jakovac:
HLADNA PREDJELA:
Naresci ili tatarski biftek – Graševina, La Diva
Riba – Chardonnay Mystique, Graševina, Sauvignon BlancTOPLA PREDJELA:
Tjestenine, riža – Le Rose, Pjenušac Rose, Sauvignon Blanc, GraševinaGLAVNA JELA:
Meso peradi – Chardonnay Mystique
Crveno meso i jača jela – La Diva, Traminac mirisni, Crni cuvee, Sauvignon Blanc
Oborita riba – Bijeli Cuvee
Gulaši, jela u saftu – La Diva, Crni Cuvee, Traminac mirisni, Graševina
Školjkaši – Pjenušac Blanc de Blancs, Sauvignon Blanc, La Diva
Riječna riba – Graševina
DESERTI:
Lakši kiselkasti, voćni deserti – Le Rose, Pjenušac Rose
Teži, čokoladni deserti – La Diva, Le Rose, Pjenušac RoseU nastavku pročitajte i nekoliko prijedloga recepata i Jakovac vina koja će ih upotpuniti:
HLADNO PREDJELO
Plata s različitim vrstama sireva
Pobrinite se da na vašoj plati svoje mjesto pronađu odstajala gauda te kozji sir, brie, cheddar, parmezan i gorgonzola. Ovi sirevi odlično se slažu s mnogim vinima iz Jakovac asortimana. Primjerice, cheddar, parmezan i gorgonzola odlično se slažu s Jakovac crnim cuvee-om i rose pjenušcem. Chardonnay Mystique kombinirajte s kozjim sirom, gaudom i parmezanom, a kraljicu asortimana, vino La Diva uparite s bilo kojim sirem s ove plate. Savršeno će se slagati s velikim brojem sireva zbog savršenog balansa aroma Cabernet Sauvignona i Merlota iz vinograda Jakovac.
TOPLO PREDJELO
Tjestenina u umaku od sira s gljivama
Skuhajte tjesteninu po želji (400g). Na ulju prodinstajte nasjeckane svježe šampinjone (300g)i pospite brašnom (30g). Postepeno dodajte mlijeko (600ml) i miješajte dok umak ne počne kipjeti, a nakon toga kuhajte još 5 minuta. U umak dodajte Vegetu, 1 žlicu senfa, sol, papar i naribanu gaudu (170g) i kuhajte još 1 do 2 minute dok se umak ne zgusne. Tjesteninu stavite u vatrostalnu posudu, prelijte umakom i pospite parmezanom (30g) te stavite u pećnicu da se zapeče.
Uz ovo jelo preporučujemo Le Rose vino te pjenušac rose koji odlično odgovaraju jelima od tjestenine.GLAVNO JELO
Hobotnica sa žara
Hobotnicu prokuhati u vodi s bijelim vinom (po izboru), polovicom limuna, jednim češnjakom i plutenim čepom. Prokuhava se na niskoj temperaturi 1 sat.
Roštilj pripremite na temperaturu od 240 ° C. Hobotnicu namažite s pola dcl maslinovog ulja, posolite i popaprite, a zatim stavite na rešetku i pecite 3-4 minute sa svake strane dok ne popruni brončano smeđu boju. Može se peći u jednom komadu, ili je prije pečenja izrezati na manje komade.Kad je hobotnica na žaru gotova, narezati i posuti maslinovim uljem i sokom od limuna.
Uz hobotnicu sa žara preporučujemo vam Sauvignon Blanc iz Jakovac asortimana. Sauvignon Blanc je bijelo vrhunsko suho vino i odlično se slaže s morskim plodovima te jelima sa žara.
Kontaktirajte
Nas
Trebate li više informacija o pojedinoj sorti vina ili vas jednostavno zanima cijena? Kontaktirajte nas i odgovorit ćemo na svako Vaše pitanje i riješiti Vaše nedoumice!